Rynek ekologicznych produktów spożywczych dynamicznie wzrasta z roku na rok. Coraz więcej Finów kupuje produkty ekologiczne, szuka nowych towarów, a sklepy rozszerzają swoją ofertą. Zapotrzebowanie na poszczególne produkty znacznie przewyższa ich podaż, co powoduje, że polskie produkty eko mają szansę przebić się do fińskiego konsumenta i zapełnić luki rynkowe.
Sprzedaż detaliczna na rynku żywności ekologicznej wzrosła w 2019 roku o 9,6 proc. (podczas gdy w handlu spożywczym ogółem tylko o 2,6 proc.) i wyniosła około 368 mln euro. W roku 2020 przyrost był jeszcze większy. Prawie połowa gastronomii korzysta regularnie z produktów bio.
Zapraszamy na webinarium, podczas którego:
- dowiesz się czym różni się fińska branża spożywcza od polskiej,
- poznasz charakterystykę rynku ekologicznego w Finlandii,
- dowiesz się jakie produkty są poszukiwane przez fińskiego konsumenta.
Szkolenie poprowadzą:
- Justyna Lipczyńska, Kierownik Regionu - Europa, Centrum Eksportu, PAIH,
- Katja Körkkö, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Finlandii,
- Patrycja Saxlund, Business Development Manager Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Finlandii,
- Jan Markiewicz, drugi sekretarz Ambasady RP w Helsinkach.
Webinarium odbędzie się 25 maja o godz. 12:00 i będzie prowadzone w języku polskim.