Co roku udział w tych targach bierze kilkuset wystawców i kilkadziesiąt tysięcy zwiedzających z całego świata. W ubiegłym roku było to jedno z nielicznych wydarzeń branżowych, które, choć na mniejszą skalę, to jednak odbyło się.
Ekspozycja - źródło wiedzy i kontaktów
Niewątpliwym atutem POLAGRY jest jej różnorodność i to się na pewno nie zmieni. Ekspozycja ma pozwolić zapoznać się z żywność stanowiącą odpowiedź na preferencje dietetyczne konsumentów, nowymi technologiami wspierającymi procesy produkcyjne z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa w produkcji żywności, a także z rozwiązaniami dedykowanymi sektorowi HoReCa. Udział w targach zgłosiły już liczne firmy posiadające w swojej ofercie urządzenia i maszyny stosowane w produkcji żywności, a także te, których produkty znane są konsumentom z półek sklepowych.
Formuła targów
Targi to przede wszystkim miejsce bezpośrednich kontaktów biznesowych, ale tegoroczna POLAGRA 2021 zostanie zrealizowana w formie hybrydowej, by umożliwić realizację kontaktów biznesowych z całego świata.
- Przygotowujemy się na hybrydowy model targów POLAGRA. Zależy nam bardzo, by mogli z niego skorzystać między innymi kontrahenci zza granicy zainteresowani importem polskiej żywności, którzy mogą spotkać się z ograniczeniami w podróżowaniu - informuje Dariusz Wawrzyniak, dyrektor grupy produktów.
POLAGRA EXPORT MEETING
Do tej pory proeksportowe cele na POLAGRZE realizowane były przede wszystkim w ramach projektu Hosted Buyers, w ramach którego aranżowane były bezpośrednie spotkania producentów z wyselekcjonowaną grupą kupców zagranicznych. W tym roku polski sektor spożywczy będzie promowany także podczas premierowej edycji kongresu POLAGRA EXPORT MEETING, która odbędzie się drugiego dnia targów - 5 października 2021. Przedsięwzięcie ma na celu wzmocnienie konkurencyjności polskich przedsiębiorstw na rynku europejskim oraz pozostałych rynkach zewnętrznych. Planowane prezentacje potencjału poszczególnych grup towarowych, dyskusje czy spotkania matchmakingowe niewątpliwie pozwolą na zaprezentowanie Polski jako prężnego, wiarygodnego i konkurencyjnego pod względem jakości i ceny dostawcy wyrobów spożywczych. Wydarzenie jest współfinansowane przez Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii.
Transfer specjalistycznej wiedzy
POLAGRA to nie tylko ekspozycja, ale także wydarzenia jej towarzyszące, które zintegrują branże spożywczą i gastronomiczną na wielu różnych płaszczyznach. Planowane są warsztaty dla kucharzy, Forum Piekarskie - Zdrowe Pieczywo, a także cykl pokazów kulinarnych Master Class Show z udziałem znakomitych szefów kuchni, w tym zwycięzców prestiżowego konkursu jakim jest Kulinarny Puchar Polski.
POLAGRA co roku zaskakuje mnóstwem odkryć, zarówno biznesowych, jak i kulinarnych. Organizatorzy deklarują, że ta tradycja zostanie utrzymana. POLAGRA będzie, zgodnie z hasłem przewodnim, zaprojektowana ze smakiem, a przy tym z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa pozwalając jej uczestnikom realizować cele biznesowe w dogodnej dla nich formie.
Więcej informacji na stronie wydarzenia.